środa, 12 listopada 2014

Koreański cz.9

Annyeong.

   Trochę Was zaniedbałam. W chwili obecnej dosyć opornie mi idzie pisanie, ale robię co mogę, żebyście niedługo dostali kolejny rozdział. Spróbuję też w najbliższym czasie dodać trochę odmienny post od innych i mam nadzieję, że Wam się spodoba. A teraz już ostatnia część koreańskiego (pewnie na długi czas, o ile cokolwiek by się jeszcze pokazało).

   Chyba coś, co mi się najbardziej podoba (pomijając Koreę, oczywiście) - jedzenie. Nie będę tu pisać o całych potrawach, tylko o rzeczach takich jak owoce, słodycze, itp.


Artykuły spożywcze

사과 sagwa - jabłko
바나나 panana - banan
오렌지 orenji - pomarańcza
포도 podo - winogrona
딸기 ttalgi - truskawki
토마토 tomato - pomidor
오이 oi - ogórek
당근 tanggeun  - marchew
고기 kogi - mięso
생선 saengseon - ryba
pab - ryż (ugotowany na sposób koreański)
ppang - chleb, pieczywo
케이크 keikeu - ciasto
초콜릿 chokollit - czekolada
피자 pija - pizza
햄버거 haembeogeo - hamburger
아이스크림 aiseukeurim - lody
과자 kwaja - słodycze, ciastka

Napoje

mul - woda
주스 chuseu - sok
콜라 kolla - cola
녹차 nokcha - zielona herbata
홍차 hongcha - czarna herbata
커피 keopi - kawa
맥주 maekju - piwo
와인 wain - wino
sul - alkohol
우유 uyu - mleko (mojej koleżance strasznie podoba się to słowo)

Posiłki

아침 식사/아침 밥 achim siksa/achim pab - śniadanie
점심 식사/점심 밥 cheomsim siksa/cheomsim pab - obiad
저녁 식사/저녁 밥 cheonyeok siksa/cheonyeok pab - kolacja
간식 gansik - przekąska

Kuchnia

한식 hansik - kuchnia koreańska
일식 ilsik - kuchnia japońska
중식 chungsik - kuchnia chińska


Teraz to już wszystko. Mam nadzieję, że niedługo znowu się odezwę. Jal ja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz